Gå en kurs tillsammans med din hund

Det finns många anledningar till att gå en kurs med sin hund. En kurs är både roligt och stimulerande för alla inblandade parter.

Oavsett vilken typ av hundras du väljer eller vad du planerar att ha hunden till (sällskapshund, jakthund, utställningar) så är det både nyttigt och bra investerade pengar att tillsammans gå en grundkurs. Det finns en hel uppsjö av olika kurser och utbildningar att ta med hunden på, men de allra vanligaste är troligtvis grundlydnad, valpkurser, agility, spårning eller att träna hunden Healthy-dog-treats-What-to-look-for-what-to-avoidatt gå fint i koppel.

Vet man inte vart man ska börja leta kan Svenska Kennelklubben vara ett bra alternativ. Här kan man få tips och råd om olika typer av kurser som arrangeras, t. ex. den grundläggande hundkunskap som alla hundägare bör veta eller en lydnadskurs för att göra vardagen enklare för dig och din hund. Det brukar inte finnas några speciella krav på hundens ålder eller ras utan här är alla välkomna att anmäla sig.

Söker man de mer intima kurserna finns det en mängd privatpersoner och företag som arbetar med att hålla kurser för hundar och hundägare. Här bör man se till att man är noggrann i sitt val av instruktör, men man bör inte vara allt för negativt inställd enbart för att kursen är anordnad privat. Det finns många aktörer som är bra utbildade och mycket kunniga inom de områden som de lär ut. För att vara på den säkra sidan och se till att du och hunden får rätt typ av start är det dock viktigt att instruktören kan bevisa eventuell utbildning och erfarenhet. Finns möjlighet så ta alltid referenser till andra kunder som har gått kursen. På det sättet är du säker på att kursen är som du förväntar dig och att inlärningsmetoderna är något du stödjer.

En kurs är inte enbart till för att lära hunden något. Som hundägare måste man själv vara öppen för att utveckla sig själv och sitt ledarskap.