När hunden blir deprimerad

Att människor kan genomgå svåra depressioner är ett välkänt faktum men att även hundar kan bli deprimerade har inte getts lika mycket uppmärksamhet. Vem har hört talas om en deprimerad hund? Samtidigt vet man att hlabrador-226852_960_720undar i princip får samma sjukdomar som människor, inklusive psykologiska besvär som stress och fobier.

Hunddepression har nästan helt lika symptom som hos människan, med apati som det främsta. När hunden bara vill sova och knappt registrerar att ägaren kommit hem är det ett definitivt tecken på att något inte står rätt till. Om den inte längre vill leka med sin favoritleksak, gå på promenad eller ha sällskap tyder det också på depression.

Eftersom hundar inte i ord kan uttrycka hur de mår är det viktigt för hundägaren att vara uppmärksam på beteendeförändringar och det första som skall uteslutas är hälsoproblem. Är hunden trött för att den är sjuk? Vill den inte gå på promenad för att den har ont? Ett besök till veterinären är absolut nödvändigt för att fysiologiska problem skall uteslutas.

Konstaterar man då att det verkligen är depression som gäller bör man se över vad som kan ha orsakat tillståndet? Har det skett några förändringar som kan ha utlöst det? Har man nyligen flyttat, har det tillkommit en ny familjemedlem, har någon gått bort eller har man inte haft tillräckligt mycket tid för sin hund?

Hundar är sociala djur som både vill ge och få kärlek och det är viktigt för den deprimerade hunden att känna sig älskad och uppskattad. Den måste också motioneras mycket och ett bra sätt att motverka depression är att gå ut mycket och aktivt leka. Kanske det är dags att skaffa en kompis till den?

Det finns också psykofarmaka att ge hundar med depression och de är mer eller mindre de samma som dem man ger människor med annan dosering. Detta kan ge hunden lite hjälp på traven för att den åter skall kunna glädjas åt livet och sin familj.