Så tränar ni rätt!

Har du en olydig hund som behöver få hjälp med att lära sig grundreglerna i hemmet och på promenaden eller motsatsen, en lydig hund som är nyfiken och gärna vill lära sig nya trick och utmaningar? I denna text finner du inforpuppy-1726414_960_720mation och råd om hur du utvecklar din hund på bästa sätt.

En mycket bra start, oavsett hund, är att du som hundägare alltid agera utefter att det är DU som bestämmer, inte hunden. Har man råkat ge alldeles för lösa tyglar under en längre period har hunden antagligen tagit platsen som flockledare, vilket kan leda till mycket problem och svårigheter. Det är självklart en fördel om man arbetar på detta sätt redan från en mycket låg ålder, men visst kan även gamla hundar lära sig att sitta. Var bestämd mot din hund, men behåll alltid lugnet och ge inte vika för de enorma hundögonen som troligtvis kommer snegla upp på dig.

När man bor flera personer i samma hem som hunden är det viktigt att alla vet om reglerna som gäller och att alla använder samma kommandon. Om man själv tycker att de är okej att hunden vistas i soffan, men en partner eller syskon inte uppskattar det, är det viktigt att alla agerar likadant. Om det ges olika instruktioner till hunden kommer den att bli mycket förvirrad. Det handlar inte om att den är olydig, utan den vet bara inte om vad den får och inte får göra.

Som ett sista råd ska man aldrig glömma bort att uppmuntra och belöna hunden när den gör rätt. Det är precis lika viktigt att hunden är medveten om när den har agerat på ett sätt som glädjer hundägaren, som det är att få veta när den har gjort något fel. Att skälla på hunden i efterhand är dock aldrig att rekommendera. Om du inte har möjlighet att säga till hunden i precis samma stund som olaten sker, är det lika bra att inte säga något alls. Hunden kommer aldrig att minnas eller förknippa din utskällning med något som har hänt tidigare under dagen.