Välj rätt uppfödare

Har man äntligen bestämt sig för att bli hundägare står man inte bara inför en hel del gos och kärlek, utan också mycket svåra och ibland förvirrande val. De allra flesta hundägare skulle nog hålla med om att det absolut knepigaste är atthond1 hitta rätt typ av uppfödare.

Vilken uppfödare man i slutändan väljer kan ha mycket att göra med vart man bor. Vissa vill ha en uppfödare i närheten, som man kan få råd av och eventuellt besöka, medan andra är beredda att åka genom hela landet för att få just den hund man är ute efter. Självklart finns det vissa kennlar som är mer eftertraktade än andra, och även detta kan ha en stor betydelse i valet av uppfödare.

Vad ska man då tänka på när man väljer och vad gör en uppfödare bra? För den som har en grundlig kännedom om hundar kommer märka ganska snabbt om uppfödaren är bra eller inte.

Man kommer att spendera en lång tid tillsammans med sig hund och kommer då vilja vara säker på att hunden är avlad på rätt sätt, men även att den har fått de vaccinationer som krävs för att hålla en god hälsa.

Glöm inte bort att besöka uppfödaren gärna mer än en gång. Här kan man snabbt skapa sig en bild om hur hundarnas hemmiljö har varit och hur pass bra omhändertagna de är. Lokalerna ska vara rena, fräscha och anpassade efter äldre hundar och valpar.

Sist men inte minst ska man förvänta sig att bli ordentligt utfrågad. En uppfödare som inte visar något som helst intresse för dig som eventuell hundägare, bryr sig heller inte om vart valparna hamnar. Själv bör man vara förberedd med många olika typer av frågor till uppfödaren och förvänta sig bra och informativa svar.

Känner du dig osäker på om uppfödaren du tittat på är av bra kvalitet? Svenska Kennelklubben kan agera som rådgivare och komma med tips på bra och auktoriserade kennlar och uppfödare som har valpar redo för nya hem.